Încheiere proiect – Transparenţa instituţională a fondurilor europene în România

Astăzi, 23 septembrie, Institutul Român de Training şi Asociaţia Pro Democraţia au încheiat activităţile din cadrul proiectului „Transparenţa instituţională a fondurilor europene în România”.

Forma oficială a comunicatului poate fi citită aici.

Proiectul şi-a propus îmbunătăţirea transparenţei instituţiilor care gestionează fondurile europene post aderare în România, prin monitorizarea modului de aplicare a legilor accesului la informaţii şi transparenţei decizionale şi diseminarea bunelor practici de aplicare a acestora. În cadrul proiectului, IRT şi APD au monitorizat 70 de instituţii cu rol de autorităţi de management şi organisme intermediare, căutând să identifice bunele practici de aplicare a legilor accesului la informaţii şi transparenţei decizionale şi care ar putea fi replicate în cadrul întregului sistem instituţional.

Monitorizarea instituţiilor responsabile de programarea, coordonarea, gestionarea şi evaluarea fondurilor europene post-aderare s-a realizat în urma unei cercetări cu privire la zonele vulnerabile şi/sau informaţiile sensibile, astfel încât colectarea datelor necesare să oglindească realităţile instituţionale, cât mai fidel. Din analiza datelor colectate, echipa de proiect a extras rezultatele cele mai relevante şi a publicat un „Raport de monitorizare”, respectiv un „Raport de bune practici”. Recomandările elaborate pe baza studiilor de caz
şi a bunelor practici identificate au fost dezbătute cu reprezentanţii instituţiilor monitorizate, în cadrul unei conferinţe care a avut drept scop analiza utilităţii, aplicabilităţii şi replicabilităţii recomandărilor. Toate informaţiile despre activităţile şi rezultatele proiectului sunt disponibile pe website-ul dedicat acestui proiect, http://informatii.europene.ro/.

Proiectul Transparenţa instituţională a fondurilor europene în România este sprijinit de Uniunea Europeană în cadrul programului PHARE 2006, Societate Civilă, componenta 2 – Democraţie, protecţia mediului, protecţia consumatorului, dialog social, aspecte de gen şi ocuparea forţei de muncă .

Institutul Român de Training (IRT) este o organizaţie neguvernamentală, fondată în 2002, al cărei scop este promovarea în România a educaţiei pentru adulţi. Activităţile IRT în domeniul fondurilor europene au constituit o prioritate pentru organizaţie. Identificând nevoia de consolidare a capacităţii de absorbţie a fondurilor europene la nivelul instituţiilor şi organizaţiilor din România, activitatea IRT în domeniu a constat atât în organizarea de cursuri de instruire cât şi în formularea de rapoarte de evaluare a capacităţii de absorbţie a fondurilor europene.

Asociaţia Pro Democraţia (APD) este o organizaţie neguvernamentală, non-profit şi nepartizană, înfiinţată în anul 1990. Misiunea Asociaţiei Pro Democraţia este de a întări democraţia la nivel naţional şi internaţional prin stimularea participării civice.

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să ne contactaţi la:
Institutul Român de Training
Adresa: Splaiul Unirii nr. 4, Bl. B3, Tronson II, Et. 1, Apt. 1, Sector 4, Bucureşti 040031
Tel./Fax: 021-3116855, 3116858
Persoană de contact:
Codru Vrabie, coordonator de proiect
E-mail: codru.vrabie@irt.ro

Pentru eventuale informaţii şi sesizări legate de proiectele PHARE, contactaţi cfcu.phare@mfinante.ro.