Lansare Raport de bune practici – Transparenţa instituţională a fondurilor europene în România

Astăzi, 23 septembrie, Institutul Român de Training şi Asociaţia Pro Democraţia au lansat „Raportul de bune practici privind aplicarea legilor transparenţei de către autorităţile şi instituţiile care gestionează fondurile europene post-aderare în România”.

Forma oficială a comunicatului poate fi citită aici.

Proiectul „Transparenţa instituţională a fondurilor europene în România” îşi propune îmbunătăţirea transparenţei instituţiilor care gestionează fondurile europene post aderare în România, prin monitorizarea modului de aplicare a legilor accesului la informaţii şi transparenţei decizionale şi diseminarea bunelor practici de aplicare a acestora. În cadrul proiectului, IRT şi APD au monitorizat 70 de instituţii cu rol de autorităţi de management şi organisme intermediare, căutând să identifice bunele practici de aplicare a legilor accesului la informaţii şi transparenţei decizionale şi care ar putea fi replicate în cadrul întregului sistem instituţional.

Instituţiilor responsabile de programarea, coordonarea, gestionarea şi evaluarea fondurilor europene post-aderare în România le sunt aplicabile în totalitate legile privind accesul la informaţii de interes public şi transparenţa decizională. Paradoxal, setul recomandărilor elaborate de echipa de proiect începe prin a reaminti caracterul obligatoriu al unor acte normative. Din experienţa autorilor, cele mai multe probleme ivite în practică se datorează deficienţelor de cunoaştere a normelor transparenţei instituţionale, nu carenţelor legislative. Raportul de bune practici conţine informaţii utile despre standardul european privind transparenţa instituţiilor publice, buna guvernare/administrare a fondurilor europene, studii de caz şi modele de bună practică identificate ori elaborate în cadrul proiectului.

Proiectul Transparenţa instituţională a fondurilor europene în România este sprijinit de Uniunea Europeană în cadrul programului PHARE 2006, Societate Civilă, componenta 2 – Democraţie, protecţia mediului, protecţia consumatorului, dialog social, aspecte de gen şi ocuparea forţei de muncă.

Institutul Român de Training (IRT) este o organizaţie neguvernamentală, fondată în 2002, al cărei scop este promovarea în România a educaţiei pentru adulţi. Activităţile IRT în domeniul fondurilor europene au constituit o prioritate pentru organizaţie. Identificând nevoia de consolidare a capacităţii de absorbţie a fondurilor europene la nivelul instituţiilor şi organizaţiilor din România, activitatea IRT în domeniu a constat atât în organizarea de cursuri de instruire cât şi în formularea de rapoarte de evaluare a capacităţii de absorbţie a fondurilor europene.

Asociaţia Pro Democraţia (APD) este o organizaţie neguvernamentală, non-profit şi nepartizană, înfiinţată în anul 1990. Misiunea Asociaţiei Pro Democraţia este de a întări democraţia la nivel naţional şi internaţional prin stimularea participării civice.

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să ne contactaţi la:
Institutul Român de Training
Adresa: Splaiul Unirii nr. 4, Bl. B3, Tronson II, Et. 1, Apt. 1, Sector 4, Bucureşti 040031
Tel./Fax: 021-3116855, 3116858
Persoană de contact:
Codru Vrabie, coordonator de proiect
E-mail: codru.vrabie@irt.ro

Pentru eventuale informaţii şi sesizări legate de proiectele PHARE, contactaţi cfcu.phare@mfinante.ro.