Lansare Raport de monitorizare – Transparenţa instituţională a fondurilor europene în România

Astăzi, 23 septembrie, Institutul Român de Training şi Asociaţia Pro Democraţia au lansat „Raportul de monitorizare privind aplicarea legilor transparenţei de către autorităţile şi instituţiile care gestionează fondurile europene post-aderare în România”.

Forma oficială a comunicatului poate fi citită aici.

Proiectul „Transparenţa instituţională a fondurilor europene în România” îşi propune îmbunătăţirea transparenţei instituţiilor care gestionează fondurile europene post aderare în România, prin monitorizarea modului de aplicare a legilor accesului la informaţii şi transparenţei decizionale şi diseminarea bunelor practici de aplicare a acestora. În cadrul proiectului, IRT şi APD au monitorizat 70 de instituţii cu rol de autorităţi de management şi organisme intermediare, căutând să identifice bunele practici de aplicare a legilor accesului la informaţii şi transparenţei decizionale şi care ar putea fi replicate în cadrul întregului sistem instituţional.

Raportul de monitorizare conţine informaţii utile despre standardul legal privind aplicarea legilor transparenţei, metoda de colectare şi de interpretare a datelor obţinute în cadrul monitorizării, sistemul instituţional al gestionării fondurilor europene în România şi rezultatele monitorizării realizate în cadrul proiectului. Rezultatele monitorizării arată o situaţie mediocră a transparenţei fondurilor europene în România. Calitatea răspunsurilor primite nu este nici atât de proastă, încât să ne ducă cu gândul la management neperformant ori la ascunderea unor adevăruri, nici atât de bună pe cât ne-am fi dorit (dacă nu chiar aşteptat) după cel puţin 5 ani de aplicare integrată a prevederilor din Legile 544/2001 privind accesul la informaţii de interes public şi 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică. Există mult loc de mai bine, după cum există şi multe resurse (mai ales informaţii disponibile sub formă
de manuale de bune practici, colecţii de studii de caz, rapoarte de monitorizare) pentru a îmbunătăţi competenţele funcţionarilor responsabili de aplicarea acestor legi ori pentru a conştientiza conducătorii instituţiilor despre necesitatea unei schimbări de atitudine.

Proiectul Transparenţa instituţională a fondurilor europene în România este sprijinit de Uniunea Europeană în cadrul programului PHARE 2006, Societate Civilă, componenta 2 – Democraţie, protecţia mediului, protecţia consumatorului, dialog social, aspecte de gen şi ocuparea forţei de muncă.

Institutul Român de Training (IRT) este o organizaţie neguvernamentală, fondată în 2002, al cărei scop este promovarea în România a educaţiei pentru adulţi. Activităţile IRT în domeniul fondurilor europene au constituit o prioritate pentru organizaţie. Identificând nevoia de consolidare a capacităţii de absorbţie a fondurilor europene la nivelul instituţiilor şi organizaţiilor din România, activitatea IRT în domeniu a constat atât în organizarea de cursuri de instruire cât şi în formularea de rapoarte de evaluare a capacităţii de absorbţie a fondurilor europene.

Asociaţia Pro Democraţia (APD) este o organizaţie neguvernamentală, non-profit şi nepartizană, înfiinţată în anul 1990. Misiunea Asociaţiei Pro Democraţia este de a întări democraţia la nivel naţional şi internaţional prin stimularea participării civice.

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să ne contactaţi la:
Institutul Român de Training
Adresa: Splaiul Unirii nr. 4, Bl. B3, Tronson II, Et. 1, Apt. 1, Sector 4, Bucureşti 040031
Tel./Fax: 021-3116855, 3116858
Persoană de contact:
Codru Vrabie, coordonator de proiect
E-mail: codru.vrabie@irt.ro

Pentru eventuale informaţii şi sesizări legate de proiectele PHARE, contactaţi cfcu.phare@mfinante.ro