COMUNICAT DE PRESĂ

LANSAREA PROIECTULUI „DE LA INFORMAŢIE LA PARTENERIAT”



Asociaţia Institutul Român de Training are plăcerea de a anunţa lansarea proiectului „De la informaţie la parteneriat” – Formare pentru întărirea capacităţii de monitorizare şi participare la procesul decizional, care se derulează în perioada septembrie 2009 – decembrie 2010.

Forma oficială a comunicatului poate fi citită aici.

Proiectul îşi propune instruirea reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale şi partenerilor sociali în domeniul aplicării legislaţiei privind accesul la informaţiile de interes public (Legea nr.544/2001) şi transparenţei decizionale în administraţia publică (Legea nr.52/2003), cu scopul de a se putea dezvolta ca puternici parteneri de dialog pentru instituţiile publice.

Grupurile ţintă cărora li se adresează acest proiect sunt organizaţii neguvernamentale, parteneri sociali şi Comitete Sectoriale, entităţi care îndeplinesc funcţii importante de negociere şi reprezentare a intereselor în societate, precum şi de promovare a coeziunii sociale. Pentru îndeplinirea acestor funcţii, capacitatea de a avea acces şi de a utiliza informaţii de interes public, precum şi cea de a participa la, şi de a influenta procesul decizional, joacă un rol esenţial.

Proiectul îşi propune:
• derularea unei campanii de informare cu privire la beneficiile utilizării eficiente a legilor accesului la informaţie şi transparentei decizionale pentru activitatea entităţilor din grupul ţintă;
• livrarea unui program de formare privind utilizarea cadrului normativ al accesului la informaţie şi al transparentei decizionale pentru 120 de participanţi din cele 8 regiuni ale României;
• elaborarea şi diseminarea unei broşuri cuprinzând exemple de bune practici în ceea ce priveşte aplicarea legislaţiei accesului la informaţie şi transparenţei decizionale.

Proiectul „De la informaţie la parteneriat” – Formare pentru întărirea capacităţii de monitorizare şi participare la procesul decizional este co-finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 3. „Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor”, Domeniul major de intervenţie 3.3. „Dezvoltarea parteneriatelor şi încurajarea iniţiativelor partenerilor sociali şi societăţii civile”, Apelul de propuneri 41.



Institutul Român de Training (IRT) este o organizaţie neguvernamentală, fondată în 2002, al cărei scop este promovarea în România a educaţiei pentru adulţi. Activităţile IRT în domeniul fondurilor europene au constituit o prioritate pentru organizaţie. Identificând nevoia de consolidare a capacităţii de absorbţie a fondurilor europene la nivelul instituţiilor şi organizaţiilor din România, activitatea IRT în domeniu a constat atât în organizarea de cursuri de instruire cât şi în formularea de rapoarte de evaluare a capacităţii de absorbţie a fondurilor europene.



Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să ne contactaţi la:
Institutul Român de Training
Adresa: Splaiul Unirii nr. 4, Bl. B3, Tronson II, Et. 1, Apt. 1, Sector 4, Bucureşti 040031
Tel./Fax: 021-3116855, 3116858
Persoană de contact:
Letiţia Bâtfoi, Manager de proiect
E-mail: letitia.batfoi@transparenta.info



Despre POS DRU:
Statele Membre şi regiunile Uniunii Europene au acces la finanţare din Fondul Social European (FSE) în cadrul unei perioade de programare de şapte ani. Actualul exerciţiu de programare se desfăşoară pe perioada 2007-2013.
Pentru a beneficia de asistenţa FSE, Statele Membre elaborează programe operaţionale care sunt implementate de actori socio-economici, precum instituţii de învăţământ, furnizori de formare profesională, IMM-uri, camere de comerţ şi industrie, parteneri sociali, ONG-uri, instituţii publice, autorităţi locale etc.
Obiectivul general al POS DRU îl constituie dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivităţii acestuia, prin conectarea educaţiei şi învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii şi asigurarea participării crescute pe o piaţă a muncii modernă, flexibilă şi incluzivă, pentru 1.650.000 de persoane.
Obiective specifice ale POS DRU sunt:
• Promovarea educaţiei şi formării iniţiale şi continue de calitate, inclusiv a învăţământului superior şi cercetării;
• Promovarea culturii antreprenoriale şi creşterea calităţii şi productivităţii muncii
• Facilitarea accesului tinerilor pe piaţa muncii;
• Dezvoltarea unei pieţe a muncii modernă, flexibilă şi incluzivă;
• Promovarea (re)inserţiei pe piaţa muncii a persoanelor inactive, inclusiv în mediul rural;
• Îmbunătăţirea Serviciului Public de Ocupare;
• Facilitarea accesului grupurilor vulnerabile la educaţie şi pe piaţa muncii.