Transparenţa instituţională a fondurilor europene în România
În perioada decembrie 2008 – septembrie 2009, Asociaţia „Institutul Român de Training”, în parteneriat cu Asociaţia Pro Democraţia, derulează proiectul Transparenţa instituţională a fondurilor europene în România. Proiectul îşi propune îmbunătăţirea transparenţei instituţiilor care gestionează fondurile europene post-aderare în România, prin diseminarea bunelor practici de aplicare a legilor accesului la informaţii şi transparenţei decizionale.
Forma oficială a comunicatului poate fi citită aici.
România poate primi până în 2013 fonduri nerambursabile în valoare de 19.213 milioane de Euro prin intermediul Instrumentelor Structurale (FEDR, FSE, FC) şi de 8.022 milioane de Euro prin intermediul instrumentelor financiare destinate dezvoltării socio-economice a zonelor rurale (FEADR, FEP).
Percepţia publică privind fondurile Uniunii Europene subliniază importanţa asigurării unei utilizări transparente a instrumentelor structurale. Proiectul îşi propune îmbunătăţirea transparenţei instituţiilor care gestionează fondurile europene post-aderare în România prin monitorizarea modului de aplicare a legilor accesului la informaţii şi transparenţei decizionale şi diseminarea bunelor practici de aplicare a acestora.
Proiectul Transparenţa instituţională a fondurilor europene în România este sprijinit de Uniunea Europeană în cadrul programului PHARE 2006, Societate Civilă, componenta – Democraţie, protecţia mediului, protecţia consumatorului, dialog social, aspecte de gen şi ocuparea forţei de muncă – având un buget de 83116,54 de Euro, din care 70816,54 de Euro finanţare prin programul Phare.
Institutul Român de Training (IRT) este o organizaţie neguvernamentală, fondată în 2002, al cărei scop este promovarea în România a educaţiei pentru adulţi. Activităţile IRT în domeniul fondurilor europene au constituit o prioritate pentru organizaţie. Identificând nevoia de consolidare a capacităţii de absorbţie a fondurilor europene la nivelul instituţiilor şi organizaţiilor din România, activitatea IRT în domeniu a constat atât în organizarea de cursuri de instruire cât şi în formularea de rapoarte de evaluare a capacităţii de absorbţie a fondurilor europene.
Asociaţia Pro Democraţia (APD) este o organizaţie neguvernamentală, non-profit şi nepartizană, înfiinţată în anul 1990. Misiunea Asociaţiei Pro Democraţia este de a întări democraţia la nivel naţional şi internaţional prin stimularea participării civice.
Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să ne contactaţi la:
Institutul Român de Training
Adresa: Splaiul Unirii nr. 4, Bl. B3, Tronson II, Et. 1, Apt. 1, Sector 4, Bucureşti 040031
Tel./Fax: 021-3116855, 3116858
E-mail: codru.vrabie@irt.ro
Persoană de contact:
Codru Vrabie, coordonator de proiect
Pentru eventuale informaţii şi sesizări legate de proiectele PHARE, contactaţi cfcu.phare@mfinante.ro.