Dialog ACIS, ASG, APD şi IRT cu privire la rezultatele activităţii de monitorizare din cadrul proiectului “Transparenţa instituţională a fondurilor europene în România.”

Vineri, 10 iulie 2009, reprezentanţi ai Institutului Român de Training şi ai Asociaţiei Pro Democratia s-au întâlnit, la sediul Ministerului Finanţelor Publice, cu reprezentanţii Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale şi cei ai Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale, marcând finalizarea etapei de colectare a datelor din cadrul proiectului “Transparenţa instituţională a fondurilor europene în România.” Proiectul îşi propune îmbunătăţirea transparenţei instituţiilor care gestionează fondurile europene post-aderare în România, prin diseminarea bunelor practici de aplicare a legilor accesului la informaţii şi transparenţei decizionale.

Forma oficială a comunicatului poate fi citită aici.

Percepţia publică privind fondurile Uniunii Europene subliniază importanţa asigurării unei utilizări transparente a instrumentelor structurale. Proiectul îşi propune îmbunătăţirea transparenţei instituţiilor care gestionează fondurile europene post-aderare în România prin monitorizarea modului de aplicare a legilor accesului la informaţii şi transparenţei decizionale şi diseminarea bunelor practici de aplicare a acestora. Întâlnirea din 10 iulie a avut loc la iniţiativa dlui Ştefan Ciobanu, Director General ACIS, şi a dlui Gabriel Badescu, Preşedinte ASG, având drept scop informarea autorităţilor responsabile cu privire la activităţile deja derulate în cadrul proiectului.
În perioada februarie-martie, echipa de proiect IRT-APD a realizat o cercetare prealabilă cu privire la aplicabilitatea legislaţiei privind liberul acces la informaţiile de interes public şi la transparenţa decizională asupra sistemului instituţional (autorităţi de management şi organisme intermediare) care contribuie la coordonarea, implementarea şi gestionarea instrumentelor structurale în România. Apoi, în perioada aprilie-iulie, echipa de proiect şi coordonatorii regionali ai IRT-APD au colectat informaţii din partea a 70 de instituţii din toată ţara, utilizând peste 500 de solicitări formulate în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

În etapa imediat următoare, echipa IRT-APD va interpreta datele colectate din teren şi va finaliza raportul de monitorizare privind transparenţa instituţiilor care gestionează fondurile europene post-aderare în România. Pe baza informaţiilor colectate de coordonatorii regionali ai APD prin vizite, convorbiri telefonice şi verificarea paginilor de web ale aceloraşi instituţii, echipa IRT va finaliza şi un raport de bune practici şi recomandări privind transparenţa acestor instituţii. Ambele rapoarte vor fi prezentate şi dezbătute cu ocazia unei conferinţe care va fi organizată de IRT şi APD, în cadrul aceluiaşi proiect, în luna septembrie. Reprezentanţii ACIS şi ASG au confirmat disponibilitatea de-a participa la aceasta conferinţă, aşteptând cu interes cele două rapoarte.

Proiectul „Transparenţa instituţională a fondurilor europene în România” este sprijinit de Uniunea Europeană în cadrul programului PHARE 2006, Societatea Civilă, componenta – Democraţie, protecţia mediului, protecţia consumatorului, dialog social, aspecte de gen şi ocuparea forţei de muncă – având un buget de 83116,54 de Euro, din care 70816,54 de Euro finanţare prin programul Phare.

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să ne contactaţi la adresa Institutului Român de Training: Splaiul Unirii nr. 4, Bl. B3, Tronson II, Et. 1, Apt. 1, Sector 4, Bucureşti 040031.
Tel./Fax: 021-311.68.55, 311.68.58
E-mail: codru.vrabie@irt.ro

Persoană de contact:
Codru Vrabie, coordonator de proiect
Pentru eventuale informaţii şi sesizări legate de proiectele PHARE, contactaţi cfcu.phare@mfinante.ro.

Institutul Român de Training (IRT) este o organizaţie neguvernamentală, fondată în 2002, al cărei scop este promovarea în România a educaţiei pentru adulţi. Activităţile IRT în domeniul fondurilor europene au constituit o prioritate pentru organizaţie. Identificând nevoia de consolidare a capacităţii de absorbţie a fondurilor europene la nivelul instituţiilor şi organizaţiilor din România, activitatea IRT în domeniu a constat atât în organizarea de cursuri de instruire cât şi în formularea de rapoarte de evaluare a capacităţii de absorbţie a fondurilor europene.

Asociaţia Pro Democraţia (APD) este o organizaţie neguvernamentală, non-profit şi nepartizană, înfiinţată în anul 1990. Misiunea Asociaţiei Pro Democraţia este de a întări democraţia la nivel naţional şi internaţional prin stimularea participării civice.