Conferinţă cu tema “Transparenţa instituţională a fondurilor europene în România”

Institutul Român de Training şi Asociaţia Pro Democraţia organizează marţi, 1 septembrie, în cadrul proiectului PHARE “2006/018-147.01.02 – Creşterea rolului societăţii civile în procesul de integrare a României”, conferinţa cu tema “Transparenţa instituţională a fondurilor europene în România”.
Scopul conferinţei este de a discuta rezultatele monitorizării şi bunele practici identificate în cadrul proiectului, pentru a putea încorpora reacţiile, opiniile şi sugestiile participanţilor în textul final al rapoartelor.

Forma oficială a comunicatului poate fi citită aici.

Percepţia publică privind fondurile Uniunii Europene subliniază importanţa asigurării unei utilizări transparente a instrumentelor structurale. Proiectul îşi propune îmbunătăţirea transparenţei instituţiilor care gestionează fondurile europene post-aderare în România, prin monitorizarea modului de aplicare a legilor accesului la informaţii şi transparenţei decizionale şi diseminarea bunelor practici de aplicare a acestora. În cadrul proiectului, IRT și APD au monitorizat 70 de instituții cu rol de autorități de management și organisme intermediare, căutând să identifice bunele practici care ar putea fi replicate în cadrul întregului sistem instituțional care contribuie la coordonarea, implementarea şi gestionarea instrumentelor structurale în România.

Conferința va fi organizată marţi, 1 Septembrie 2009, sub forma unor ateliere de lucru facilitate, pe teme privind programarea/formularea, implementarea și evaluarea gestionării fondurilor europene post-aderare. În cadrul acestor ateliere, reprezentanţii instituţiilor publice (autorităţi de management și organisme intermediare) și ai organizațiilor neguvernamentale vor analiza măsura în care bunele practici identificate și/sau recomandările echipei de proiect ar putea fi implementate, în cât timp și cu ce necesar de resurse.

Participanţii vor avea ocazia să se întâlnească, în cadrul conferinţei, cu o parte a echipei de proiect, dar şi cu reprezentanţi ai Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale şi/ori ai (fostei) Agenţii pentru Strategii Guvernamentale. Pe lângă reprezentanţii instituţiilor publice cu rol în implementarea şi gestionarea instrumentelor financiare post-aderare, organizatorii vor mai invita la aceste discuţii şi reprezentanţi ai Departamentului de Luptă Anti-Fraudă, ai Autorității de Audit și ai organizațiilor neguvernamentale din cadrul Coaliției ONG pentru Fondurile Structurale.

Proiectul Transparenţa instituţională a fondurilor europene în România este sprijinit de Uniunea Europeană în cadrul programului PHARE 2006, Societate Civilă, componenta 2 – Democraţie, protecţia mediului, protecţia consumatorului, dialog social, aspecte de gen şi ocuparea forţei de muncă – având un buget de 83116,54 de Euro, din care 70816,54 de Euro finanţare prin programul Phare.

Institutul Român de Training (IRT) este o organizaţie neguvernamentală, fondată în 2002, al cărei scop este promovarea în România a educaţiei pentru adulţi. Activităţile IRT în domeniul fondurilor europene au constituit o prioritate pentru organizaţie. Identificând nevoia de consolidare a capacităţii de absorbţie a fondurilor europene la nivelul instituţiilor şi organizaţiilor din România, activitatea IRT în domeniu a constat atât în organizarea de cursuri de instruire cât şi în formularea de rapoarte de evaluare a capacităţii de absorbţie a fondurilor europene.

Asociaţia Pro Democraţia (APD) este o organizaţie neguvernamentală, non-profit şi nepartizană, înfiinţată în anul 1990. Misiunea Asociaţiei Pro Democraţia este de a întări democraţia la nivel naţional şi internaţional prin stimularea participării civice.

Pentru informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi.
Persoană de contact:
Codru Vrabie, coordonator de proiect
E-mail: codru.vrabie@irt.ro

Pentru eventuale informaţii şi sesizări legate de proiectele PHARE, contactaţi cfcu.phare@mfinante.ro