Publicaţii

Această secţiune cuprinde informaţii despre cele mai relevante studii, manuale, rapoarte elaborate de experţii Institutului Român de Training.

Accesul la informaţia de interes public

“Scopul lucrării este de a informa şi a orienta atât cetăţeanul în calitate de solicitant, cât şi funcţionarul în calitate de ofertant al informaţiei publice, pentru asigurarea unui proces de informare corect, rapid şi complet, pe baza experienţei acumulate de instituţiile publice în cei trei ani scurşi de la apariţia legii. Pe de altă parte, lucrarea intenţionează să fie un instrument de lucru la îndemâna funcţionarului pentru a deservi cetăţeanul cu operativitate, oferind informaţia completă, clară şi la timp.”
Manualul este disponibil în limbile română şi engleză şi a fost elaborat în cadrul programului GRASP, finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

Achiziţii Publice

“Domeniul achiziţiilor publice este deosebit de complex. Datorită intereselor economice semnificative implicate, el este în aceeaşi măsură unul sensibil, atât la influenţele mediului economic cât şi la cel politic. Legislaţia achiziţiilor publice a devenit în ultimii ani din ce în ce mai stufoasă şi complicată. Documentele ce trebuie completate de autoritatea contractantă şi de ofertanţi sunt din ce în ce mai numeroase şi greoaie.”
Ghidul este disponibil în limbile română şi engleză şi a fost elaborat în cadrul programului GRASP, finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

Ghid Criminalitate Informatică

“Criminalitatea informatică poate cauza multe probleme în societatea modernă. Prin urmare, România a adoptat legislaţia privind criminalitatea informatică care corespunde pe deplin convenţiilor şi standardelor internaţionale. Totuşi, această legislaţie poate fi complexă din punctul de vedere al aplicării sale pentru autorităţile care o implementează, în special pentru aceia care sunt mai puţin familiarizaţi cu computerele şi serviciile electronice ca parte a vieţii de fiecare zi. Ghidul asigură asistenţă pentru autorităţile care aplică legea şi pentru toţi cei care sunt implicaţi în prevenirea criminalităţii informatice.”

IRT a contribuit la acest ghid finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi realizat de către programul RITI dot-Gov pentru Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei. Ghidul este disponibil şi pe CD

Instrumente de monitorizare a achiziţiilor publice

“Instrumentul de monitorizare a achiziţiilor publice, […], porneşte de la premisa că orice actor interesat în mecanismele democratice de verificare şi contrapondere poate urmări, pe baza informaţiilor disponibile, măsura responsabilităţii demnitarilor şi funcţionarilor publici din orice instituţie.”

Ghidul a fost elaborat în cadrul unui program derulat de Centrul pentru Resurse Juridice şi Institutul pentru Politici Publice, cu finanţarea Uniunii Europene prin programul Phare.

Fondurile Structurale: Impactul trainingului asupra capacităţii de absorbţie

“Obiectivele Raportului sunt:

  • de a furniza informaţii actualizate privind programele de training pe tema Fondurilor Structurale la care au participat angajaţii diverselor instituţii şi autorităţi publice;
  • de a semnala eventualele întârzieri în pregătirea pentru accesarea Fondurilor Structurale;
  • de a propune soluţii pentru remedierea întârzierilor observate.”

Analiza nevoilor privind capacitatea de dezvoltare regională şi de absorbţie a fondurilor europene în regiunea Centru

“Raportul analizează nevoile şi resursele privind capacitatea de dezvoltare regională şi de absorbţie a fondurilor europene în Regiunea Centru. Realizarea analizei s-a efectuat prin consultarea părţilor interesate din Regiunea Centru, în ceea ce priveşte evaluarea situaţiei şi a nevoilor locale în domeniile dezvoltării regionale şi capacităţii de absorbţie a fondurilor europene.”

Analiza a fost desfăşurată în cadrul proiectului “Sprijin pentru Consiliile şi Agenţiile de Dezvoltare Regională”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Guvernul României/Ministerul Integrării Europene şi derulat în concordanţă cu Planul Naţional de Dezvoltare al României.

Monitorizarea implementării politicilor publice – Ghid practic pentru organizaţiile neguvernamantale

“Ghidul de faţă porneşte de la premisa că monitorizarea din partea structurilor societăţii civile şi căile de de acţiune ce urmează monitorizării propiu-zise vor consolida modul de implementare a politicilor publice şi vor accelera cu siguranţă ritmul în care instituţiile centrale şi locale se vor eficientiza şi se vor reforma.”

Ghidul a fost realizat în cadrul programului RCSS al World Learning, cu finanţarea Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).